Skip to main content

Regelmatig horen wij na 'het lenen' van ons werk dat men veronderstelde dat het gebruikte nummer traditioneel en dus rechtenvrij was. Wij zien dit als een compliment. Maar doorgaans wordt muziek geschreven door een componist en een tekst door een tekstschrijver. Ook al is het niet bekend of lastig te achterhalen wie de componist of schrijver is betekent dit niet per definitie dat het werk thuishoort in het zogenaamde "publieke domein". Auteursrechten zijn in Nederland beschermd onder de wet auteursrecht. Wanneer er auteursrecht rust op een werk valt dit werk onder het intellectueel eigendom van de rechthebbende. Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden. 

Dat wij besloten een stukje op deze site te wijden aan dit onderwerp is het gevolg van een routine marktonderzoek begin 2017. Tijdens dit zeer bescheiden onderzoek ontdekten wij het bestaan van over de twintig cd's met ons auteursrechtelijk beschermd werk. Van ongeveer 25% hiervan wisten wij en hebben wij toestemming verleend. Reden om dit eens verder uit te zoeken en aanhangig te maken bij onze landelijke belangenvereniging BUMA/Stemra. In Nederland worden rechten van muziek en liedteksten meestal geregeld door dit orgaan. Echter het gebruik van auteursrechtelijk beschermd werk wordt geregistreerd m.b.v. verschillende, soms wat ondoorgrondelijke wegen. 

Voor opname op geluidsdragers geeft Pekel bijna altijd toestemming volgens een vast protocol, teneinde discussies in een later stadium te voorkomen.

Bij gebruik van muziek- en/of tekst(en) van Pekel, haar leden en ex-leden dient een schriftelijk verzoek te worden ingediend bij Theo Schuurmans (officieel vertegenwoordiger van Pekel) via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Pas wanneer de schriftelijke toestemming is verleend mag worden overgegaan tot het gebruik van het werk op geluidsdrager (bijvoorbeeld cd).

Wanneer toestemming wordt verleend moet de gebruiker twee cd's met het gebruikte werk (of de gebruikte werken) opsturen aan Pekel. Dit noemen wij de bewijsexemplaren. 

Op de geluidsdrager die het nummer(s) in questie bevat moet de gebruiker de juiste bronvermelding geven. Pekel zal de juiste informatie verschaffen bij het aanvragen van de toestemming.